Holuša chystá formu v marockém „Mořici“

Holuša chystá formu v marockém „Mořici“
Aktuality
středa 22. dubna 2015
Lázeňské město Ifrane je po pět týdnů místem přípravy na léto halového evropského šampiona na 1500 metrů. Zeptali jsme se svěřence Jiřího Sequenta, jak se mu daří v přípravě i jaké podmínky nabízí „Svatý Mořic“ Maroka.

„Ifrane je v Maroku bráno jako luxusní lázeňské město,“ tvrdí Jakub Holuša. Na rozdíl od známého švýcarského horského sídla, k němuž je přirovnáván, tu sice lze najít vícehvězdičkové hotely, ale také bydlet v pronajatém domě a vařit si sám. „My jsme tedy na motelu, kde je ubytování standardní, jídlo je místní, řekl bych marocko-francouzská kuchyně, ale máme to tak, že si každý den můžeme vybrat a říct, co chceme, samozřejmě dle jejich možností,“ pochvaluje si 27letý člen skupiny Jiřího Sequenta, který vnímá i evropský vliv ve městě, co se týče kaváren a restaurací.

„Kdybych to měl shrnout, tak si myslím, že Ifrane je jedno z nejlepších míst pro běžce na světě,“ myslí si Holuša. „Chybí snad jen přístupnější regenerace, ale podmínky pro běh jsou excelentní. Počasí je tady unikátní, opravdu celý rok i v lednu se tu dá běhat, takových míst s nadmořskou výškou na světě moc není,“ říká. „Každý teď vychvaluje USA, ale dle mě je to top pro běžce tady,“ je přesvědčený jeden z pěti mílařů pod 3:35, který se tu připravuje.

Méně, zato kvalitněji

Holušovi kolegové ze skupiny do Maroka přijeli o týden později, Jakub aktuálně kroutí svůj poslední pátý týden. A běžecké podmínky si pochvaluje. Ifrane leží 1650 metrů nad mořem, v téhle výšce je k dispozici stadion. „Dá se vyběhnout až do 1800 metrů. Přímo od hotelu vede kopec dlouhý 1,3 km s převýšením 100 metrů, takže se dají běhat dle libosti dlouhé úseky,“ přibližuje Jakub. „V těch 1750 metrech jsou dvě vyschlá jezera s prašnou hliněnou cestou značenou po sto metrech,“ doplňuje s tím, že tento areál tak skýtá jeden dvoukilometrový a druhý poloviční okruh. „Na klusání je tady možností do „aleluja“... po rovině, do kopců, po asfaltu, do lesa, po pláních a po trávě,“ vypočítává a odhaduje počet na 10 až 15 různých tras.

 „Trénink probíhá dobře, i když lehké změny jsme udělali, nikdy holt nejde vše podle plánu a únava pracuje,“ přiznává Holuša. „Za první čtyři týdny jsem udělal 530 km, a poslední týden mám v plánu nějakých 120 km,“ říká ke kilometráži. „Řekl bych, že to děláme trošku rozumněji než loni, kdy jsem tady běhal spíš jako maratonec. Letos se snažíme jít více do kvality, i když samozřejmě běhám dost,“ přibližuje. „Snažím se ale, aby tam pořád byla jiskra a nebyl jsem „uťáplý“. Zatím to vypadá dobře,“ těší ho.

Rege v potoce, sníh jen pár dní, zdraví drží

Asi největším „oříškem“ v Ifrane je, aspoň částečně, regenerace – jak už Jakub přiznal v úvodu. „Je tady sice postavený „mega“ luxusní hotel s wellness, ale peníze za vstup jsou hodně přehnané, tak aspoň do bazénu jednou za týden zajdeme. Jinak místní chladný potok,“ usmívá se. „Naopak masáže nejsou problém. Jsou tady ve městě asi tři místní borci, kteří vám věnují i dvě hodiny za pár peněz. Stejně tak lékárna nebo doktor jsou tady bez problémů k dispozici.“

A jak je to s vychvalovaným počasím? „Až na první týden, kdy byl tři dny sníh, je letos naprosto luxusní,“ potvrzuje Holuša, kterému navíc zima vyšla na dobu, kdy potřeboval víceméně jen volně klusat, což se prý dalo. „Včera jsem to počítal a za posledních 25 dní bylo čtyři dny zataženo a ani jednou nepršelo. Je i dost teplo a sluníčko pálí,“ říká s tím, že ani případné teplotní skoky jej nerozhodí. „Jednou se obleču, a podruhé ne, ale cítím se pořád stejně.“

Zdravotní stav shrnuje Jakub do spojení „v pohodě“ či „normálka použitelný stav“. Ledviny, které jej vyřadili loni v létě před finále ME v Curychu, už vůbec „neřeší“. „Lehce cítím pravou patu, která mě zlobila už v hale, ale v tréninku mě neomezuje,“ dodává.

A ani starty neplánuje omezovat, víceméně má již „nalajnovanou“ celou sezonu:

  • 2.5. Attnang, 1 míle na silnici
  • 17.5. DL Šanghaj, 1500 m
  • 26.5. Zlatá tretra Ostrava, 1000 m
  • 30.5. DL Eugene, 1 míle
  • 8.6. Odložilův memoriál, 1500 m
  • 11.6. DL Oslo, 1 míle
  • 20.-21.6. ME družstev Heraklion, ???
  • 22.-30.8. MS Peking
  • 9.9. Opava, 1 míle

 „Když bude vše ok a bude limit na MS, hned po družstvech je v plánu další soustředění na minimálně tři týdny do italského Melaga,“ dodává Holuša, který už také zná závěr sezóny. Míli v rodné Opavě propůjčil svou tvář, ale přislíbil také sehnat zahraniční závodníky, „kamarády, kteří by přijeli na pěkný závod na konci sezóny spojený s grilovačkou“.

Z deníčku „ďáblíka“ v Ifrane, zdroj: Jakub Holuša – official (profil na Facebooku)

25. březen
V pondělí (23.3.) jsem se přesunul do Maroka, kde bude probíhat jarní příprava. Bohužel zatím počasí moc nepřeje, a ač to zní divně, je tady sněhová kalamita. Takže za pravou zimou do Afriky. Ale nevadí, v Ifrane budu 5 týdnů, takže začátek je stejně jen o volném běhání a to se dá i ve sněhu.

29. březen
Skoro jako adventní kalendář. Odpočítávám dny. Nutrend.cz.

3. duben
Ahoj přátelé a fanoušci. Čas utíká. Do Maroka už konečně dorazilo pravé africké počasí a je opravdu velké teplo i tady v 1700 mnm. Sluníčko nám dává zabrat. Po prvním aklimatizačním týdnu, kdy jsem krom 109 km stihl i výlety do Meknesu a Fezu, začínám pořádně makat. Taky už přijela tréninková skupina s trenérem, a tak je hned veseleji. Mějte se pěkně a užijte si doma velikonoční svátky.

13. duben
Trénink pokračuje dobře. Mám za sebou 2 opravdu těžké týdny. Kilometrově 164 a 166. Takže celkově už tři týdny tréninku. Teď si trošku odpočinu a vrhnu se na posledních 14 dnů, kde už půjdeme z objemu více do kvality. Tak držte pěsti, ať jsem ready. Květen se blíží. První test je jako vždy „Attnanger Spitz Meile“ a do plných už 17.5. DL Šanghaj. Ale do té doby se určitě ještě ozvu. Makáme.

21. duben
Poslední a zároveň 5. týden v Maroku už běží. Minulý týden jsem si trochu odpočinul. Už jsem naběhal jen 90 km, ale o to kvalitněji a svižněji. Čeká mě posledních 6 dní a v pondělí odpo hurá domů. Knedlo vepřo zelo, těš se, a v sobotu 2.5. první závod v Attnangu.

Michal Procházka, foto: Facebook J. Holuši

Fotogalerie